Het verhaal achter de vleermuis van Valencia

08:00, 07 jul 2023

Het is je vast weleens opgevallen: in het logo van Valencia CF zit een vleermuis verwerkt. Ook Levante UD pronkt in het clublogo met een vleermuis. De oorsprong van deze symboliek gaat terug naar de 13e eeuw. Volgens oude verhalen zou een vleermuis zijn neergestreken op een overwinningsvlag.

Het verhaal achter de vleermuis van Valencia

Waarom een vleermuis in het logo van Valencia?

De precieze afkomst van de vleermuis in Valencia is een mysterie, maar kent verschillende mythes:

Een vleermuis landde op de vlag van de koning

Eén van de verhalen stelt dat een vleermuis op de vlag van Jacobus I van Aragón landde, vlak voordat hij de belangrijke slag tegen de Saracenen won en Valencia veroverde voor zijn koninkrijk. Jacobus I van Aragón was in de 13de eeuw koning van Aragón, een gebied in het oosten van Spanje. De Saracenen waren een Noord-Arabisch volk dat zich verzette tegen Oost-Romeinse keizers rond de 13e eeuw.

Vleermuis landde op de tent van de koning

Een andere mythe stelt dat een vleermuis op zijn tent landde en hem waarschuwde voor een verrassingsaanval van de Saracenen. Een derde versie beweert dat de nachtelijke routine van vleermuizen Jacobus I van Aragón inspireerde om de Saracenen 's nachts aan te vallen.

Het verhaal achter de vleermuis van Valencia

Onderdeel van Spaanse cultuur

Door deze mythes is de vleermuis hét symbool van de stad Valencia geworden. Het dier is zelfs op het stadswapen te zien. In de loop der jaren is de vleermuis een symbool voor trots geworden. De vleermuis staat voor de bescherming en geluk van de inwoners van de stad en herinnert aan de rijke geschiedenis en tradities.

Naast de logo's van de twee voetbalclubs is de vleermuis op veel verschillende plaatsen in de stad te zien. In Valencia is er bijvoorbeeld op een plein genaamd ‘Plaza de la Reina’ een standbeeld van een vleermuis te zien. Bovendien is er een museum in de stad, het ‘Museu Faller de Valencia’, dat een aantal traditionele Valenciaanse kunstwerken herbergt, waaronder een aantal beelden van vleermuizen. Ook het basketbalteam uit Valencia heeft een vleermuis in het logo.

Het verhaal achter de vleermuis van Valencia

Vleermuisclubs Valencia CF en Levante UD

Zowel Valencia CF als Levante zijn in het begin van de 20e eeuw opgericht. Beide kozen voor een vleermuis in het clublogo.

Valencia CF

Toen Valencia CF in 1919 werd opgericht, besloot de club de vleermuis in het logo van het team op te nemen, met een vleermuis met gespreide vleugels voor de initialen van de club. In de loop der jaren heeft het logo een aantal veranderingen ondergaan, maar de vleermuis is altijd bewaard gebleven.

Levante UD

De vleermuis komt ook voor in het logo van Levante UD; ook is gevestigd in Valencia. De club werd opgericht in 1909 en heeft de vleermuis als symbool vanwege de connectie met de stad. Ook het logo van Levante is in de loop der jaren veranderd, maar de vleermuis is altijd onderdeel gebleven van het logo.

Het verhaal achter de vleermuis van Valencia

Ontdek onze voetbalreizen naar Valencia CF

De Spaanse voetbalcultuur zit bomvol symboliek, mythes, prachtige verhalen en bovenal goed voetbal en mooie stadions. Elke clublogo kent zijn eigen verhaal en elke stad is verbonden aan de voetbalclub die er speelt. Om met je neus in de boter te vallen, boek je een compleet georganiseerde voetbalreis naar Valencia CF.

Vind je ideale voetbalreis