Phil Foden: Manchester City’s wonderkind

07:00, 03 mei 2024

Phil Foden is een van de weinige parels uit de Manchester City Academy, maar wát voor één. Met zijn techniek, snelheid en waanzinnige linkerbeen maakt de pas jonge Foden nu al een aantal jaar furore op het wereldtoneel.

Phil Foden: Manchester City’s wonderkind

Kind van de club

Foden maakte op zijn achtste de overstap naar de jeugdopleiding van City waarna Pep Guardiola hem op 6 december 2016 voor het eerst meenam naar het eerste elftal. De middenvelder was toen 16 jaar oud. Hoewel hij die dag niét debuteerde, deed hij dat een klein jaar later wel. Hij viel in tijdens een Champions League-wedstrijd tegen Feyenoord.

Inmiddels is Foden vaste basiskracht bij Manchester City en een van de drijvende krachten van het Engelse nationale elftal. Hij wordt gezien als een van de pareltjes van het Engelse voetbal. De linkspoot staat bekend als technisch begaafde speler, met een fantastisch schot en uitstekend inzicht.

Grootste talent van de Man City Academy

Philip Walter Foden is op 28 mei 2000 geboren in Stockport; een stadje onder de rook van Manchester. Op piepjonge leeftijd werd hij gescout en bij zijn amateurclub weggekaapt. Tijdens zijn voetbalopleiding kreeg Foden op de kosten van City privéles, zodat hij ook zijn schooldiploma’s kon halen.

De kleine linkspoot maakte indruk in alle jeugdteams en stond al snel bekend als het grootste talent van Manchester City. Deze titel deed hij jaar in jaar uit eer aan en kwam tot een hoogtepunt in het seizoen 2016/17. Tijdens dat seizoen haalde hij met Manchester City onder 18 de finale van de FA Youth Cup en wist hij als middenvelder 11 keer te scoren in de Under 18 Premier League.

Daarnaast zat hij dat jaar bij de selectie van Engeland onder 17 op het EK en wist in de finale te scoren. Tijdens het WK onder 17 in India was Foden met twee goals in de finale óók de kartrekker. Een debuut in het eerste kon niet lang meer uitblijven.

Phil Foden: Manchester City’s wonderkind

Debuut in Champions League-wedstrijd tegen Feyenoord

Pep Guadiola besloot Foden op 17-jarige leeftijd steeds vaker bij de eerste selectie te betrekken. Na een aantal maanden op de bank maakte hij zijn debuut in de Champions League-wedstrijd tegen Feyenoord waarin hij in het laatste kwartier Yaya Touré verving. Een maand later werd hij de jongste Engelse basisspeler in een Champions League-wedstrijd tegen Shaktar Donetsk en loste daarmee de voormalig recordhouder Kieran Richardson af.

Anderhalve week later volgde zijn Premier League-debuut. Zijn rol en bijdrage aan het team groeide met het seizoen, wat zich uitte in steeds meer speeltijd en steeds meer goals en assists. Inmiddels is Foden een steunpilaar in het huidige sterrenteam van City en leverde in het seizoen 2023/24 een groot aandeel in het winnen van de treble. De Engelsman scoorde 11 goals en gaf vijf assists.

"Steunpilaar in het huidige sterrenteam van City."

Een van de beste spelers van de Premier League

Pep Guardiola noemt Foden een van de beste spelers in de Premier League op dit moment. Zijn ‘energie en venijn’ zijn volgens de trainer bepalend in het aanvallende spel van City. Zijn spel leverde de middenvelder twee keer de titel Young Premier League Player of the Season op.

Inmiddels is Foden geen ‘jonkie’ meer en heeft hij al meer dan 200 wedstrijden voor City achter zijn naam staan. Met een geschatte marktwaarde van zo’n 130 miljoen euro is het ook nog eens een van de duurste spelers uit de eigen jeugd van City. De linkspoot heeft een contract lopen tot de zomer van 2027.

Phil Foden: Manchester City’s wonderkind

Bijzonder rugnummer van Foden

Het is je misschien weleens opgevallen: Foden speelt met het opvallende rugnummer 47. Dit nummer staat ook getatoeëerd in zijn nek. Het is een ode aan de jong gestorven opa van Foden. Hij overleed op 47-jarige leeftijd. De kans is klein dat de Engelsman ooit nog met een ander rugnummer gaat spelen.

Privéleven van Phil Foden

Phil Foden is jong begonnen aan een gezinsleven. De twintiger heeft samen met zijn jeugdliefde Rebecca Cooke twee kinderen: een jongen en een meisje. Rebecca komt uit dezelfde wijk als Foden en ze zijn elkaar al die tijd niet uit het oog verloren.

Naast het voetbal is sportvissen een grote passie van de familieman. In zijn vrije uurtjes vist hij graag op karper en meerval met zijn vader. Hij gaat soms zelfs naar Spanje voor speciale visvakanties.


Phil Phoden live in actie zien?

Foden is één van de Manchester City-spelers waarvoor je naar het stadion gaat. Zijn techniek, snelheid en vernuft is bijna verheven tot kunst. Op het beeldscherm komt dat al goed tot uiting, maar live is het nóg spectaculairder. Zie Foden en City schitteren in Engeland door direct een voetbalreis te boeken naar Manchester City. Bij VI Travel ben je verzekerd van de beste mogelijke zitplaatsen in het Etihad Stadium, een uitstekend hotel in Manchester en een uitgebreide VI Travel Gids. Haal alles uit je weekend en boek je reis bij VI Travel. Onze reisexperts helpen je graag!

Vind je ideale voetbalreis