De 10 beste voetbaldocumentaires die je gezien moet hebben

07:00, 23 apr 2024

Als voetballiefhebber zien we vooral wat er binnen de lijnen gebeurt én lezen we wat er in de kranten staat. Van het persoonlijke leven van voetballers hebben we vaak geen enkele weet. Voetbaldocumentaires bieden unieke en vooral pure inkijkjes in het persoonlijke leven van topvoetballers.

De 10 beste voetbaldocumentaires die je gezien moet hebben

1. Ronaldo (Netflix)

De documentaire over de Portugese Ronaldo ging in 2015 al in première, maar is nog steeds ontzettend inspirerend. Je krijgt een kijkje in het leven van een van de beste voetballers ooit. Hij vertelt over zijn bescheiden begin in Madeira tot zijn geweldige periodes bij Manchester United, Real Madrid en Juventus. De film over Ronaldo laat ook perfect zien laat zien wat Ronaldo er allemaal voor over heeft om te beste te zijn.

2. Diego Maradona (Videoland)

Tijdens deze ingrijpende en emotionele documentaire word je het roerige leven van Diego Maradona ingesleurd. Van de opkomst tot zijn pijnlijke ondergang: alles komt uitvoerig aan bod. Naast zijn sportieve prestaties gaat het ook vooral om randzaken. Bijvoorbeeld over de invloed van de media, de fans, de maffia, drank, drugs en vrouwen.

De 10 beste voetbaldocumentaires die je gezien moet hebben

3. Neymar: The Perfect Chaos (Netflix)

Om in de legendarische woorden van David Beckham over Neymar te spreken:

“Alles wat hij doet, heeft te maken met entertainment”

Naast Beckham komen er nog veel meer legendes aan het woord die over Neymar spreken, waaronder: Messi, Di María, Mbappé en Suárez. De film volgt de reis van Neymar in de favela's van São Paulo tot zijn prime bij Barcelona en Paris Saint-Germain.

4. Beckham (Netflix)

David Beckham is niet alleen een Engelse voetballegende, maar ook een mediapersoonlijkheid, modefreak en ondernemer. In deze documentaire gaat het voornamelijk over zijn voetbalcarrière: van zijn jeugd tot aan de successen met Manchester United. Het is bijzonder om te zien hoe David Beckham op jonge leeftijd al om moest gaan met zware kritiek door fans en Engelse tabloids.

Ook zijn partner en zangeres Victoria Beckham komt veelvuldig aan het woord in de film. Net als zijn ouders en oud-ploeggenoten.

De 10 beste voetbaldocumentaires die je gezien moet hebben

5. Voetbal is oorlog (2Doc)

Deze fantastische documentaire duikt diep in de Nederlandse voetbalcultuur. Het gaat over amateurclub Achilles ’29 die als eerste amateurclub ooit naar de Eerste Divisie promoveerde. Zonder al te veel te verklappen: er gaat ontzettend veel mis en het is ontzettend vermakelijk.

De documentaire uit 2018 is vaak gequote in Vandaag Inside en andere programma’s, dus de kans is groot dat je al fragmenten hebt gezien.

6. Messi (Viaplay)

Veel voetbalfans zijn het er unaniem over eens: Messi is de beste voetballer allertijden. In deze documentaire volg je zijn tijd in Rosario (Argentinië) tot zijn successen bij FC Barcelona en de Argentijnse nationale ploeg.

In de film komt nog maar eens naar voren dat Messi zó veel talent had, dat zijn weg naar de top een stuk eenvoudiger verliep dan bij andere topspelers. Al had hij het in zijn jeugd niet gemakkelijk, omdat hij uit een arm gezin kwam.

De 10 beste voetbaldocumentaires die je gezien moet hebben

7. The Phenomenon: Ronaldo (Viaplay, Apple TV)

Vrij vertaald: ‘Het fenomeen’ richt zich op het leven en de carrière van de Braziliaanse legende Ronaldo Nazário. Alles wat je over deze doelpuntenmachine moet weten komt aan bod: zijn jeugd in Rio de Janeiro, zijn tijd bij PSV, Barcelona, Inter Milan en Real Madrid.

Je krijgt een diepgaande kijk in de opkomst, val en wederopstanding van een van 's werelds meest smaakvolle spitsen.

8. All or Nothing (Amazon Prime)

Altijd al eens een kijkje achter de schermen willen nemen bij een van de grootste voetbalclubs ter wereld? Dan is deze documentaire over Manchester City een must see. Documentairemaker Manuel Huerga heeft fantastisch werk geleverd door unieke beelden te schieten. Denk aan beelden uit de kleedkamer, belangrijke overwinningen, tegenslagen en het winnen van grote prijzen.

De 10 beste voetbaldocumentaires die je gezien moet hebben

9. Sir Alex Ferguson: Never Give In (Amazon Prime)

Deze ontroerende documentaire gaat over de opkomst, de successen en tegenslagen van een van de grootste managers aller tijden: Sir Alex Ferguson. De in Schotland geboren trainer is een Manchester United-icoon en wordt wereldwijd gerespecteerd door vriend en vijand.

In de film krijg je niet alleen te horen over zijn sportieve prestaties, maar ook over zijn persoonlijke leven. Zo overleed hij bijna door een hartaandoening.

Kortom: een complete documentaire over een onsterfelijke held uit het wereldwijde voetbal.

10. Sunderland Till I Die (Netflix)

Sunderland Till I Die volgt het reilen en zeilen van de Engelse cultclub Sunderland. De club zit diep geworteld in de cultuur van de regio in noordoost Engeland en komt zelfs in de kerken ter spraken. De documentaireserie toont de passie, de pijn en hoop van de supporters, terwijl de club worstelt met slechte prestaties. Het is een geweldig en emotioneel bewijs dat voetbal véél meer is dan alleen een sport.

Vind je ideale voetbalreis