Gunners vs. Gooners – het ontstaan van de bijnaam van Arsenal

08:00, 02 aug 2023

Arsenal is een van de oudste en meest iconische clubs in de geschiedenis van het Engelse voetbal. De club uit Londen draagt al meer dan een eeuw de bijnaam 'Gunners' of 'Gooners'. Het beroemde kanon van Arsenal is al net zo lang terug te zien in het logo. Maar welke bijnaam is correct? En hoe zijn ze ontstaan?

Gunners vs. Gooners – het ontstaan van de bijnaam van Arsenal

Arsenal FC – een rijke geschiedenis 

Arsenal heeft een rijke geschiedenis die meer dan een eeuw teruggaat. De reis van club begon in 1886, toen Arsenal werd opgericht door een groep fabrieksarbeiders bij de Woolwich Arsenal munitiefabriek, aanvankelijk bekend onder de naam 'Dial Square'. De oprichters noemden de club naar de zonnewijzer boven de ingang van hun fabriek. De club werd lokaal al heel snel populair. Spelers van Nottingham Forest (destijds een topclub) begonnen zich aan te sluiten bij Dial Square: zij brachten de iconische rode kit met zich mee.

Royal Arsenal Football Club

Naarmate de populariteit van de club groeide, veranderden ze hun naam in Royal Arsenal Football Club. Omdat het thema en de naam van de club sterk gebaseerd waren op munitie en wapens, kreeg de club Arsenal de bijnaam 'Gunners'. Een traditie die al meer dan een eeuw van generatie op generatie wordt doorgegeven. 

De reis van Dial Square naar Arsenal Football Club is lang en moeilijk geweest. De club heeft zich in meer dan een eeuw ontwikkeld van een klein lokaal team tot een van de grootste clubs ter wereld. In al die jaren is er maar één ding constant gebleven voor Arsenal en dat is hun geliefde bijnaam, The Gunners.

Het logo van The Gunners

In de loop der jaren heeft Arsenal talloze veranderingen doorgemaakt en is het logo meer dan elf keer aangepast. Het eerste logo van de club in 1888 vertoonde hetzelfde ontwerp als het wapen van de Metropolitan Borough of Woolwich, hun lokale stad. Later werd de iconische kanon aan hun logo toegevoegd. De term 'Gunners' stond tussen 1994 en 2001 op het logo als eerbetoon aan hun beroemde bijnaam. Hoewel het woord 'Gunners' later weer van het wapenschild werd verwijderd, blijft de naam een essentieel onderdeel van de identiteit van Arsenal. Zowel de naam als het kanon vertegenwoordigen de unieke geschiedenis en tradities Arsenal FC.

Gunners vs. Gooners – het ontstaan van de bijnaam van Arsenal

Gunners vs. Gooners

Maar waar komt dan de term 'Gooners' vandaan? Als je een wedstrijd van Arsenal bezoekt, zul je deze term regelmatig horen vallen. De oorsprong van de term 'Gooners' voor de Arsenal-fans kan worden herleid tot de periode van hooliganisme in de jaren 1970. Hooliganisme was destijds wijdverbreid in het Britse voetbal, en veel clubs hadden hun eigen 'firma's' die werden geassocieerd met fan-geweld. De firma van Arsenal stond bekend als de 'Goon Squad' en na verloop van tijd versmolt deze naam met de bijnaam van de club, wat resulteerde in 'Gooners'.

Althans, dat is één van de verklaringen. Sommigen speculeren dat de term 'Gooner' voor het eerst ontstond in de George Robey-pub in Finsbury Park, bedacht door een Ier die eigenlijk 'Gunners' bedoelde, maar het uitsprak als 'Gooners'. Gooners kan dus ook als een verbastering van Gunners gezien worden. Wat het ook is, beide namen worden vandaag de dag nog altijd met trots gedragen door de vele Arsenal-fans. De erfenis van deze bijnamen blijft een integraal onderdeel van de identiteit en geschiedenis van Arsenal als een geliefde voetbalclub.

Gunners vs. Gooners – het ontstaan van de bijnaam van Arsenal

Boek een voetbalreis naar Arsenal bij VI Travel

Neem jij komend seizoen ook graag een keer plaats tussen The Gunners? De iconische club uit Londen is momenteel populairder dan ooit. Bij VI Travel ben je verzekerd van een voetbalreis naar Arsenal verzorgd tot in de puntjes. Wij voorzien je van een uitstekend hotel in het centrum van de stad, tot drie zitplaatsen naast elkaar in het Emirates Stadium en jouw persoonlijke VI Travel Gids. Hierin vind je alle ins en outs over Arsenal, het Emirates Stadium en de metropool Londen. Onze reisexperts helpen je graag om het meeste uit jouw voetbalreis te halen.  

Vind je ideale voetbalreis