De voetbalreis van Micky van de Ven: van Volendam naar Londen

08:00, 15 aug 2023

Micky van de Ven is een van de meest talentvolle jonge verdedigers in voetbal. Zijn waanzinnige snelheid onderscheidt hem van de rest. Een stap naar de Premier League zat er na zijn succesvolle seizoen bij Wolfsburg aan te komen. Maar dat was een paar jaar geleden wel anders. Lees alles over hoe Micky van de Ven uitgroeide van een over het hoofd geziene jongeling in de Volendamse jeugdopleiding tot basisspeler van Tottenham Hotspur.

De voetbalreis van Micky van de Ven: van Volendam naar Londen

Het begin van de voetbalreis bij FC Volendam

Op twaalfjarige leeftijd sloot Micky van de Ven aan bij de jeugdopleiding van FC Volendam. Hij debuteerde op 18 november 2018 voor Jong FC Volendam in de Derde Divisie, het vierde niveau van het Nederlands voetbal. Het potentieel van Van de Ven was in deze periode nog niet voor iedereen duidelijk: hij was maar liefst zesde keus als centrale verdediger en de club wilde zijn contract ontbinden.

Een nieuw regime, een nieuw perspectief

Een nieuw regime bracht een nieuw perspectief. Wim Jonk, de voormalige middenvelder van Oranje, zou in de zomer van 2019 het roer overnemen als hoofdtrainer bij FC Volendam. Jasper van Leeuwen zou de nieuwe sportief directeur worden. Beide mannen waren allebei in april van datzelfde jaar aanwezig bij een wedstrijd van Volendam U19 waar ze Micky van de Ven voor het eerst spotten.

Een ruwe diamant

Wat ze zagen was een jongen met een opmerkelijk en buitengewoon wapen: zijn snelheid en dribbelvaardigheid vanuit de achterhoede. Wim Jonk bood Van de Ven in de zomer van 2019 direct een nieuw contract aan bij FC Volendam. Ze gingen individueel met hem aan de slag volgens het Cruyff-idee. Het budget voor de hele club was niet groter dan dat van de jeugdacademie van Ajax, maar als je een ruwe diamant hebt, kun je die laten schitteren. Binnen een paar maanden was hij basisspeler van het eerste elftal.

Van de KKD naar de Bundesliga

En zo begon Van de Ven ook voor andere clubs en in andere landen op te vallen. Niet veel later kwam er interesse vanuit zowel Marseille als VfL Wolfsburg. Voor een bedrag van maar liefst 3,5 miljoen euro plus bonussen – de grootste vergoeding ooit betaald voor een speler uit de Eerst Divisie – maakte Van de Ven een overstap naar VfL Wolfsburg. Wim Jonk en Jasper van Leeuwen zagen een internationale topverdediger in potentie, legden hem vast, gingen er mee aan de slag, en de rest is geschiedenis. Van de Ven, nog nooit één wedstrijd in de eredivisie gespeeld, maakte de overstap van de KKD naar de Bundesliga, het hoogste niveau van Duitsland. 

Het succes van Micky van de Ven bij Wolfsburg

Nadat Niko Kovač in mei 2022 werd aangesteld als nieuwe trainer van VfL Wolfsburg, brak Van de Ven door bij de Duitse ploeg. Hij speelde 33 van de 34 speelronden van seizoen 2022/23, allemaal vanaf de aftrap. Op 8 november 2022 maakt Van de Ven ook voor het eerst een doelpunt in Duitse dienst, tegen niemand minder dan Borussia Dortmund. Geen enkele speler in een team uit de top 10 van de Bundesliga blokkeerde dat seizoen meer schoten. Met zijn veelzijdigheid – hij kan ook linksback spelen als dat nodig is – en ongelooflijke winnaarsmentaliteit zit er een hoop potentie in het Nederlands voetbaltalent. Tel daar die buitengewone snelheid bij op en je hebt een waardevolle verdediger voor de Premier League.

Van VfL Wolfsburg naar Tottenham Hotspur

Hoewel Bayern München en Liverpool ook interesse toonden, bleek Tottenham Hotspur-voorzitter Daniel Levy het meest vastberaden om Van de Ven naar Londen te halen. Vorige week was de deal eindelijk rond en vertrok Micky van de Ven naar Londen. Hij tekende een contract tot de zomer van 2028. Ondanks dat Van de Ven nog maar een paar keer mee kon trainen, stond de nieuweling afgelopen zondag gewoon aan de aftrap. Dat zegt genoeg over het vertrouwen in de jonge verdediger. 

Het verhaal van Micky van de Ven is een waar voetbalsprookje. Het is de droom van ieder jong, onontdekt talent. Van het kleine dorpje Volendam naar de metropool Londen; van de Eerste Divisie in het Nederlands voetbal naar de Premier League, de sterkste nationale competitie van Europa. Een geweldige voetbalreis.


Boek een voetbalreis naar Tottenham Hotspur

Wil jij een van de meest veelbelovende jonge verdedigers in het Europese voetbal live in actie zien? Boek een voetbalreis naar Tottenham Hotspur en zie Van de Ven schitteren in het prachtige Tottenham Hotspur Stadium. Zal hij in staat zijn de snelheid en kracht van de Premier League te verdedigen? Ga het zien tijdens jouw voetbalreis naar Tottenham Hotspur.

Vind je ideale voetbalreis