Het ongelooflijke verhaal van Luton Town

07:00, 13 sep 2023

Leicester City schreef op 2 mei 2016 voetbalgeschiedenis door onverwacht de Premier League te winnen. Nu is het Luton Town dat bezig is haar eigen Engelse voetbalsprookje te schrijven. De club promoveerde de laatste 10 jaar vier keer en schopte het afgelopen seizoen tot de Premier League. Hoe de piepkleine club plots op het hoogste niveau van Engeland speelt, lees je in dit artikel.

Het ongelooflijke verhaal van Luton Town

Oprichting van Luton Town in 1885

In het hart van Engeland ligt het district Luton dat zo’n 214.000 inwoners telt. In 1885 ontstond de club door een fusie. In 1905 verhuisde de club naar het onderkomen waar ze nog altijd spelen: het Kenilworth Road Stadium. Er passen slechts 10.356 mensen in het stadion. Voor die tijd ontzettend veel, maar voor nu – in de Premier League – is het onvoorstelbaar weinig.

Middenmoter in de jaren 80 en 90

Vanaf 1947 tot 1982 speelde Luton Town voornamelijk op het tweede niveau. Destijds heette dat de Second Division. In de jaren zestig had het een paar uitschieters naar beneden: ze degradeerden zelfs twee niveaus lager tot de Fourth Division. Vanaf 1983 tot 2001 acteerde Luton Town redelijk stabiel op het hoogste én een na hoogste niveau.

Chaos van 2002 tot 2010

Er zijn weinig Engelse clubs die zo’n roerig competitieverloop kenden als Luton Town van 2002 tot 2010. In 2002 speelde Luton in de Third Division. Een jaar later in de Second Division en wéér een jaar later in de First Divison. Een comeback van jewelste die verdacht veel lijkt op de huidige comeback. Helaas was die prestatie van korte duur. Sterker nog: het leek slechts een stuiptrekking, want niet veel later – in 2010 – speelde Luton op het vijfde niveau. Dit kwam mede door financieel wanbeleid en puntenmindering.

Vier promoties binnen tien jaar

In 2014 begon de zon weer wat vaker te schijnen boven het grauwe Luton. Ze werden kampioen op het vijfde niveau en promoveerden in 2014 naar de League Two. In 2018 promoveerden ze dankzij nacompetitie naar de League One. Direct in het eerste seizoen werd Luton Town kampioen en verkaste in 2019 naar de Championship.

De seizoenen 2019/20, 2020/21 en 2021/22 verliepen rustig in de Championship. Luton Town werd 19e, 12e en 6e. In 2022/23 werd Luton Town verbazingwekkend derde en mocht het nacompetitie spelen om promotie naar de Premier League. Bijna té mooi om waar te zijn.

Promotie naar de Premier League

Omdat Luton Town derde werd in de Championship, mocht het nacompetitie spelen om promotie. Na een bizarre reeks wedstrijden werd het uiteindelijk op penalty's beslist in een wedstrijd tegen Coventry City. Het is voor het eerst sinds 2004 dat de club uitkomt op het hoogste niveau van Engeland. En dat in een stadion waar 10.000 man in passen! Een wonder.

Pelly-Ruddock Mpanzu maakte alles mee

Luton Town-speler Pelly-Ruddock Mpanzu heeft voetbalhistorie geschreven. De middenvelder is als eerste speler ooit vanuit de amateurs met dezelfde club naar het hoogste niveau gepromoveerd. De 29-jarige spelmaker stapte in 2014 aan boord bij Luton Town toen de club nog in de hoogste amateurleague speelde. Dit seizoen speelt hij op het allerhoogste niveau. Tegen de Engelse media zei hij onlangs dat hij het voetbal ‘heeft uitgespeeld’.

Voetbalreis naar Luton Town boeken

Wil jij deel uitmaken van het sprookje van Luton Town? Bij VI Travel ben je verzekerd van de mooiste zitplaatsen naast elkaar in het Kenilworth Road Stadium en een uitstekend hotel in Luton inclusief ontbijt. Vanwege de lage capaciteit van het thuisstadion van Luton Town is het wel aan te raden tijdig te boeken. Ontdek ons volledige aanbod en boek vandaag nog jouw voetbalreis naar Luton Town – een zeer bijzondere ervaring!

Vind je ideale voetbalreis