De geschiedenis achter Leicester City en The Foxes

07:00, 22 sep 2023

Leicester City, een voetbalclub met een rijke geschiedenis, heeft in de afgelopen jaren de aandacht van de voetbalwereld getrokken. Gelegen in de bruisende stad Leicester in het Verenigd Koninkrijk, heeft deze club een buitengewone reis doorgemaakt: van de lagere divisies tot onverwachte triomfen op het hoogste niveau van het Engelse voetbal. Naast hun sportieve prestaties staat de club ook bekend om hun bijnaam The Foxes. Laten we eens dieper ingaan op de oorsprong van deze bijnaam en de betekenis ervan voor de club.

De geschiedenis achter Leicester City en The Foxes

De oprichting en vroege geschiedenis

Leicester City werd opgericht in 1884 als Leicester Fosse Football Club. Deze naam was gebaseerd op de plaats waar ze destijds speelden, namelijk in het Victoria Park-stadion op Fosse Road South to Filbert Street. In de beginjaren van de club speelden ze in verschillende lokale competities en groeiden ze gestaag in populariteit. Hoewel het team op dat moment nog niet bekend stond als The Foxes, begon het toen al zijn unieke identiteit en karakter te ontwikkelen.

De naamsverandering naar Leicester City

In 1919 onderging de club een belangrijke verandering: de naam werd veranderd van Leicester Fosse naar Leicester City Football Club. Leicester Fosse werd mede door financiële problemen na de Eerste Wereldoorlog opgeheven. Deze naamsverandering markeerde een nieuw tijdperk voor de club en betekende een sterkere band met de stad Leicester zelf.

Het gebruik van ‘City’ in de naam gaf de indruk dat de club niet alleen een lokaal team was, maar ook een voetbalclub met nationale en zelfs internationale ambities. Het benadrukte hun verlangen om een prominente rol te spelen in het Engelse voetbal en op te klimmen naar hogere niveaus van competitie en succes. Vanaf dat moment speelde de club afwisselend op het hoogste niveau en in de Football League Second Division.

De geschiedenis achter Leicester City en The Foxes

Tegelijkertijd werd de nieuwe naam Leicester City beschouwd als een manier om de stad te promoten en haar trots en identiteit te weerspiegelen. Door de naam van de stad in de clubnaam op te nemen, werd Leicester City niet alleen een vertegenwoordiger van de stad op het voetbalveld, maar ook een ambassadeur voor de stad in de bredere voetbalwereld. Door de stad te omarmen in hun naam, hoopte de club een sterkere band op te bouwen met de inwoners van Leicester. Dit zou leiden tot een grotere betrokkenheid van de gemeenschap, meer toeschouwers bij wedstrijden en een toename van de clubliefde. En met succes.

De herkomst van de bijnaam The Foxes

De bijnaam The Foxes vindt zijn oorsprong in de geschiedenis van de stad Leicester. Leicester heeft een lange traditie van het vereren van de vos, wat teruggaat tot eeuwen geleden. Volgens lokale folklore en legendes was de vos een belangrijk symbool voor de stad en zijn inwoners. Er wordt gezegd dat tijdens de Middeleeuwen de vossenjacht een populaire activiteit was onder de adel en lokale bevolking. De vos verscheen voor het eerst in het logo van Leicester City in 1948.

De geschiedenis achter Leicester City en The Foxes

De symbolische betekenis van de vos

De vos staat in de folklore symbool voor slimheid, snelheid, behendigheid en strategie. Deze eigenschappen zijn van toepassing op het voetbalspel en worden vaak geassocieerd met succesvolle teams en spelers. Toen Leicester City zijn opmars maakte in de voetbalwereld en verrassend de Premier League titel won in het seizoen 2015/16, waren deze eigenschappen ongetwijfeld van toepassing op het team, waardoor de bijnaam The Foxes nog relevanter werd.

Historisch succes en heropleving

In de recente geschiedenis heeft Leicester City een ongelooflijke transformatie ondergaan. Het seizoen 2015/16 zal altijd worden herinnerd als een van de meest verbazingwekkende verhalen in het Engelse voetbal, waarbij Leicester City tegen alle verwachtingen in de Premier League-titel won. Geleid door de vastberadenheid van hun spelers en de visionaire aanpak van hun coach, Claudio Ranieri, veroverde The Foxes de harten van voetbalfans over de hele wereld.

Boek een voetbalreis naar Leicester City bij VI Travel

Kortom, Leicester City is een voetbalclub met een rijke geschiedenis en een unieke identiteit. Hun bijnaam weerspiegelt niet alleen de traditie en folklore van de stad Leicester, maar staat ook symbool voor de kwaliteiten van slimheid, snelheid en strategie die ze hebben laten zien op het voetbalveld. Terwijl de club blijft evolueren en groeien, zal deze altijd een speciale plaats innemen in de harten van voetbalfans over de hele wereld. Juich jij dit seizoen The Foxes terug naar de Premier League? Boek je voetbalreis naar Leicester City bij VI Travel, neem plaats tussen de hondstrouwe Leicester-fans en beleef de fantastische sfeer in het King Power Stadium. Een ervaring om nooit te vergeten!

Vind je ideale voetbalreis