De adelaar van Benfica: een symbool van trots en glorie

08:00, 20 jul 2023

In de wereld van het voetbal zijn clubemblemen vaak veel meer dan alleen een visueel symbool. Ze vertegenwoordigen de geschiedenis, identiteit en passie van een club. Voor Sport Lisboa e Benfica, een van de meest succesvolle voetbalclubs in Portugal en Europa, is de adelaar in hun embleem een icoon geworden. In deze blog zullen we dieper ingaan op de betekenis, symboliek en impact van de adelaar van Benfica en waarom deze vogel zo'n belangrijk onderdeel is geworden van de clubcultuur.

De adelaar van Benfica: een symbool van trots en glorie

Betekenis en symboliek van de adelaar

De adelaar is sinds de oprichting van Benfica in 1904 een centraal element in het clubembleem. De keuze voor de adelaar als symbool is gebaseerd op verschillende factoren: de vogel vertegenwoordigt macht, vrijheid, trots en glorie, en symboliseert de waarden en ambities van de club. Daarnaast heeft de adelaar een historische betekenis in de Portugese cultuur en folklore, waar de vogel wordt geassocieerd met krachtige legendes en heldhaftige verhalen. De adelaar is een majestueuze vogel die hoog in de lucht vliegt, en dit weerspiegelt de aspiraties van Benfica om altijd naar de top te streven en te heersen in het Portugese én Europese voetbal.

Een bijzondere mascotte

Naast het embleem is de adelaar ook een belangrijk onderdeel van de clubpresentatie. Voorafgaand aan elke thuiswedstrijd van Benfica vliegt een echte adelaar genaamd Vitória over het veld en de tribunes van het Estádio da Luz om vervolgens op de middenstip te landen. Een zeer geliefd spektakel bij de fans, maar ook bij de vele toeristen die het stadion van Benfica bezoeken.

De aanwezigheid van de adelaar versterkt de band tussen de club en haar supporters, en symboliseert de wens om te zegevieren op het veld. De adelaar is overal in en om het stadion terug te zien: op het clublogo op de borst van de spelers, in talloze graffiti’s en als groot embleem op het stadion. Een bijzondere mascotte.

Glorierijke geschiedenis

De adelaar van Benfica is getuige geweest van vele gloriemomenten in de geschiedenis van de club. Benfica heeft talloze nationale en internationale titels gewonnen, waaronder op het moment van schrijven 38 Primeira Liga-kampioenschappen en twee UEFA Champions League-titels. In de jaren 1960 bereikte Benfica de status van Europese grootmacht onder leiding van legendarische spelers zoals Eusébio. De adelaar werd het symbool van die glorieuze periode en blijft tot op de dag van vandaag staan voor de rijke geschiedenis van de club.

Supporterscultuur

De adelaar heeft ook een sterke invloed op de supporterscultuur van Benfica. De aanhangers van de club worden vaak Águias genoemd, wat ‘adelaars’ betekent. Tijdens wedstrijden zwaaien de fans met vlaggen en spandoeken met afbeeldingen van adelaars, en ze zingen liedjes om hun verbondenheid met de club en het symbool te tonen. De adelaar heeft een verenigend effect op de supporters, en het dragen van het embleem op shirts en sjaals is een teken van trots en loyaliteit.

De adelaar van Benfica: een symbool van trots en glorie

De toekomst van de adelaar

Voor Benfica en de adelaar is de toekomst vol uitdagingen en kansen. De club blijft streven naar succes op nationaal en internationaal niveau, en de adelaar zal altijd een krachtig symbool zijn van die ambitie. Met een sterke supportersbasis en een rijke geschiedenis zal de adelaar van Benfica blijven vliegen en de club inspireren om te blijven streven naar glorie.

Maar of dit zo blijft in het stadion voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd, is nog maar de vraag. Diverse dierenorganisaties hebben Benfica al opgeroepen om te stoppen met het gebruik van levende adelaars – deze bijzondere dieren horen te vliegen over uitgestrekte gebieden, niet in een stressvolle, lawaaierige stadionomgeving. PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) bood zelfs aan een adelaarskostuum te kopen voor de club, zodat een menselijke mascotte de plek van de levende adelaar kan innemen. Valt wat voor te zeggen natuurlijk. Vooralsnog blijft Vitória komend seizoen gewoon nog voor aanvang van iedere thuiswedstrijd door het Estádio da Luz vliegen.

Wil jij Vitória zien vliegen door het Estádio da Luz?

De adelaar van Benfica is dus veel meer dan alleen een visueel symbool in het clubembleem. Het vertegenwoordigt de identiteit, waarden en trots van de club. Als mascotte en symbool van glorie heeft de adelaar een diepe impact op de supporterscultuur en de geschiedenis van Benfica. Met een rijke erfenis en een toekomst vol mogelijkheden blijft de adelaar van Benfica de fans inspireren en de club leiden naar nieuwe successen op het voetbalveld. Ben jij er dit seizoen bij? Je boekt een voetbalreis naar Benfica eenvoudig bij VI Travel. Onze reisexperts voorzien je graag van de beste adviezen. 

Vind je ideale voetbalreis