Nieuwe opzet Champions League: einde van de groepsfase

07:00, 15 apr 2024

De opzet van de Champions League gaat per 2024/25 drastisch op de schop. De belangrijkste verandering? De groepsfase met 32 teams zoals we die kennen, maakt plaats voor een competitieverband met 36 teams. Hoe dat precies zit, lees je hier stap-voor-stap.

Nieuwe opzet Champions League: einde van de groepsfase

Einde groepsfase Champions League

In het huidige Champions League-model plaatsen 32 ploegen zich voor de groepsfase van het miljoenenbal. Elke ploeg speelt twee keer tegen elke groepsgenoot. Dat komt neer op zes wedstrijden. Daarna begint de welbekende knock-outfase: de achtste finale, kwartfinale, halve finale en de finale.

Vanaf het seizoen 2024/25 is er géén groepsfase meer, maar een competitieverband tussen 36 deelnemers met veel haken en ogen.

Eén grote Champions League-competitie

Alle 36 ploegen die zich straks voor de Champions League kwalificeren, spelen acht wedstrijden. Vier duels thuis en vier uit. Tegen wie ze spelen, wordt bepaald op basis van loting. En ook die loting wordt anders.

De 36 teams worden verdeeld in vier potten van negen teams. Pot één bevat de CL-winnaar van vorig seizoen én acht clubs met de beste coëfficiënten. De andere drie potten worden ook ingeloot op basis van coëfficiënten. Vervolgens speelt elke club tegen twee teams uit elke pot. Hierbij wordt geprobeerd om clashes tussen clubs uit hetzelfde land zo veel mogelijk te voorkomen. Spelen er meer dan vier teams uit één competitie in de Champions League? Dan kunnen ze elkaar wel een keer treffen.

Interessant weetje: de lotingen worden dusdanig ingewikkeld, dat er slimme computers moeten worden gebruikt in plaats van mensen. Hiermee worden complottheorieën over 'warme balletjes' direct de das omgedaan. 

Play-offs en geen schakel met Europa League

Nadat alle 36 clubs acht wedstrijden gespeeld hebben, kwalificeren de acht beste clubs zich direct voor de knock-outfase. De overige deelnemers voor de achtste finales worden bepaald aan de hand van play-off wedstrijden. Ploegen die tussen positie 25 en 36 eindigen overwinteren niet in Europa. Dus ook niet in de Europa League. Met andere woorden: eenmaal uitgeschakeld, is compleet uitgeschakeld in Europa. De Europa League hanteert vanaf het seizoen 2023/24 in grote lijnen hetzelfde nieuwe format als de Champions League.

Veranderingen in de knock-outfase

Voor de achtste finales (de laatste 16) wordt de loting gebaseerd op prestaties. De best presterende teams loten dan eerder de minder presterende teams. Voor deze loting is geen landsbescherming opgenomen. Teams uit hetzelfde land kunnen elkaar dus treffen.

Het verdere verloop van de knock-outfase blijft hetzelfde. Iedereen speelt twee keer tegen elkaar in de kwartfinale en halve finale. De finale wordt beslist in één wedstrijd op neutraal terrein.

Nieuwe opzet Champions League: einde van de groepsfase

Waarom worden deze nieuwe regels ingevoerd?

Aleksander Ceferin – de voorzitter van de UEFA – gaf in een interview aan dat de nieuwe regels aansluiten op de ‘fundamentele waarden van sport’. In zijn ogen zou deze vorm van een open competitie in plaats van groepsfase ‘in overeenstemming liggen met het Europese sportmodel’. Kortom: veel woorden die de kern van de zaak ontwijken.

De conclusie is namelijk dat er door de nieuwe regels meer wedstrijden worden gespeeld en dus meer geld in het laatje komt. Daarnaast vinden er straks ook aan de beginfase van het miljoenenbal meer grote wedstrijden plaats tussen topteams. Ook dat levert meer geld op voor betrokken partijen.

Veel voetballers zijn er niet blij mee

Verschillende internationale topvoetballers lieten op sociale media weten niet blij te zijn met de nieuwe opzet van het toernooi. Het nieuwe Champions League-format betekent namelijk nóg meer wedstrijden, terwijl het programma voor spelers al enorm vol zit. Vooral in de Premier League, waar er talloze bekertoernooien door de competitie lopen.

Zelfs vóórdat deze regels bekend waren, was het drukke programma al onderwerp van gesprek bij veel voetballers en trainers. Ook oud-bondscoach Louis van Gaal en huidige bondscoach Ronald Koeman vertelden meermaals in interviews dat het belang van de voetballers ondergeschikt is geraakt aan het commerciële belang.


Tof voor toeschouwers

Hoewel het voor voetballers niet ideaal is, betekent het wel meer kijkplezier voor voetbalfans. Vanaf seizoen 2024/25 zijn er dus nóg meer topduels op het hoogste Europese niveau te bewonderen. Dit kan thuis vanaf de bank, maar óók live vanuit een uitverkocht topstadion in Europa.

Wil je dat meemaken? Boek dan jouw voetbalreis voor een Champions League-wedstrijd bij VI Travel.

Vind je ideale voetbalreis